Menu

Dobedo. Veerkracht stimuleren door kunst en creativiteit.

In M geloven we in de kracht van kunst. Het museum kan een veilige haven zijn, maar ook een creatieve plek waar deze ontdekkingsreis kan starten of verder lopen. M wil een plek zijn waar kinderen en volwassenen levenslessen kunnen ontplooien. Kunst biedt immers een nieuw perspectief op jezelf en de wereld. Kunst wakkert creativiteit en speelsheid aan, stelt in vraag, daagt uit en opent de blik.

Het kinderboek De reis van Dobedo en van de arend met Hoogtevrees, van kinderpsychiater Greet Dupont en auteur Peter Verhelst, ligt aan de basis van een intense samenwerking tussen M en de Leuvense school Mater Dei. 

Naar aanleiding van het boek kwam tijdens het schooljaar 2018 en 2019 de Dobedo-academie tot stand, dat kinderen helpt om op zoek te gaan naar hun identiteit en mentale kracht. De kinderen ontdekten zo op een speelse en open manier hun eigen talenten en die van de anderen. Het sterkte hun vermogen tot zelfbewustzijn, hun reflectieve vaardigheden en zelfvertrouwen, maar ook hun respect en empathie. 

De Dobedo-academie was een mooi avontuur: de ervaringen en nieuwe inzichten zijn nu verwerkt in de bestaande workshops rond veerkracht, die M aanbiedt aan het onderwijs. Het kloppend hart hierbij blijven de kunstwerken, de museumzalen en het vernieuwde M-atelier. Een benefietveiling en giften via M-LIFE brachten in totaal € 32.700 op voor het kunsteducatieproject.
Hoe zag een Dobedo-week eruit?
Het project bracht kinderen, leerkrachten en hun ouders samen rond het thema van gevoelens en verlangen, en dit op een creatieve manier. In de Dobedo-academie gingen ze samen op ontdekkingsreis.
Een hele week lang werden de kinderen ondergedompeld in het museum en de wereld van Dobedo. Tijdens dit avontuur gingen de kinderen op zoek naar hun dromen, naar wie ze zijn en wat ze willen worden. Elke ochtend startten de kinderen met hetzelfde ritueel, een klein gesprek en een paar meditatie- en tekenopdrachten. Daarna volgden telkens verschillende workshops in het museum of in de tuin. Circus, muziek, tekenen, schilderen, dans, gezond koken … het kwam allemaal aan bod. De dag werd telkens afgesloten met een reflectiegesprek, een yoga oefening en de Dobedo-groet.

De kinderen ontdekten zo op een speelse en open manier hun talenten en die van de anderen. De laatste dag van de week toonden ze in het museum hun talenten aan ouders, klasgenootjes, familie en museumedewerkers.
Dobedo getuigenissen
“Je vindt de schilderijen mooier als je meer naar het museum gaat. Telkens als ik terugga vind ik ze mooier.” – leerling 1e graad

“Ik werd er heel rustig van en als ik eraan denk word ik weer rustig.” – leerling 3e graad

“Ik ben veranderd door het project van M omdat ik nu niet meer bang ben om te spreken.” – leerling 3e graad

“Ik ben veranderd … ik kan nu meer opener zijn en ik kan mijn fantasie meer gebruiken nu.“ – leerling 3e graad

“Je kon als leerkracht een leuke/andere band opbouwen met de leerlingen en het was tof om te zien dat bepaalde leerlingen echt wel meer open konden bloeien.” – Marlies, leerkracht 4de leerjaar

Giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar.

Goed nieuws met betrekking tot je gift: door de bijzondere tijden rond de coronavoorzorgsmaatregelen heeft de regering besloten om voor 2020 de fiscale aftrekbaarheid van 45% naar 60% te verhogen. Dit geldt trouwens voor alle giften sinds januari 2020.

M Leuven werkt samen met de Koning Boudewijnstichting voor het ontvangen van de giften en de daarbij horende fiscale attesten. Je wordt daarom doorverwezen naar een pagina van de Koning Boudewijnstichting voor het doen van jouw donatie.

Ik doe nu een online gift
Manuele overschrijving en nalatenschap

Wil je jouw steun over een heel jaar spreiden? Dan kan je M of één van de projecten maandelijks ondersteunen. Dat kan makkelijk via een maandelijkse opdracht op het rekeningnummer BE19 7360 3770 7712. Vergeet niet om de gestructureerde mededeling te vermelden.

Hieronder vind je ze nog even op een rijtje.

  • M-LIFE: ***015/1250/00236***
  • Educatieve projecten van M: ***015/1250/00438***
  • Regionale kunstenaars: ***015/1250/00741***
  • M-collectie: ***015/1250/00337***
Manuele overschrijving en nalatenschap
Privacybeleid